زیبا ۶ سال بیشتر ندارد اما در دنیای تنهای خود همانند بزرگترها برای خود و آینده اش نقشه ها می کشد و آنها را با گندم ( عروسک پارچه ای ) که هرگز از خود دورش نمی کند در میان می گذارد؛ گندم را مثل خواهرش میداند شب و روز با این عروسک بی جان به رویاهای خود جان
می دهد.
داستان زیبای کوچک روایت ما، مختص او نیست بلکه این روزها شاهد تنهایی کودکان زیادی هستیم که از رنج نداشتن خواهر و برادر با عروسکهای خود پیوند اخوت می بندند و بجای بازی و هم صحبتی با خواهر یا برادر هم خون خود، در آغوش عروسک هایشان آرام می گیرند.
تک فرزندی پدیده جدیدی نیست اما روز به روز در حال افزایش است.
چند سال قبل ، داشتن خانواده های بزرگ رایج و یک مزیت بود اما دیگر زوج ها بیشتر تمایل دارند که تنها یک کودک داشته باشند و بعضی دیگر حتی برای پدر و مادر شدن تمایلی ندارند.
ازدواج یک دختر و پسر تک فرزند را مجسم کنید. کودک آنها نه خاله خواهد داشت و نه عمه، نه عمو و نه دایی!
امروزه با کاهش درآمد خانواده و فرصت های شغلی جامعه، خانواده ها به فرزندآوری تمایل کمتری نشان می دهند.
بدون داشتن نیروی جوان، کشور با خطرات بسیاری مواجهه می شود
مهدی عیسی زاده، نماینده مردم میاندوآب در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه در گذشته با خانواده هایی مواجهه بودیم که پرجمعیت بودند اما اکنون با تک فرزندی و یا دوفرزندی نمی شود کاهش جمعیت را جبران کرد، گفت: جوانی جمعیت اهمیت ویژه ای دارد و بدون داشتن نیروی جوان، کشور با خطرات بسیاری مواجهه می شود باید طرح های تشویقی برای فرزند آوری اجرایی شود.
وی ادامه داد: در کنار اجرای طرح جوانی جمعیت، مجلس برای کمک به دهک های پایین سبد کالا برای ۲۵ قلم کالا تعریف کرد چرا که مجلس معتقد است افزایش حقوق موجب ایجاد تورم می شود و بهتر است به دلیل کمبود منابع مالی به خانواده های دارای فرزند تازه متولد شده سبد کالا داده شود.
عیسی زاده با تاکید به اینکه مشکل اقتصادی و معیشت وجود دارد و قابل کتمان نیست، اظهارکرد: با این وجود نباید این عوامل موجب شود از رسالت اصلی خود که اجرای قانون جوانی جمعیت است، دست بکشیم.
این نماینده خانه ملت با اشاره به اینکه با نیروی جوان می شود یک کشور را اداره کرد، افزود: در دهه اول انقلاب جوانان توانستند کشور را اداره کنند و تمامی مشکلات آن دوره را حل کنند اکنون نیز با استفاده از جوانان و اتکا به آنها می توان بر مشکلات فائق آمد.
عده ای استقلال و رفاه بیشتر را از مزایای تک فرزندی می دانند و به زعم خود به فرزندان خود نیکی می کنند اما تبعات تک فرزندی معایب زیادی دارد که بر محسناتش پیشی می گیرد.
به گفته روانشناسان کودک، منزوی و خجالتی بودن، نداشتن روحیه رقابت و…در بین کودکان تک فرزند نسبت به سایر کودکانی که دارای خواهر یا برادر هستند بیشتر نمود پیدا می کند.
به جرات می توان گفت معایب خواهر و برادر نداشتن یا تک فرزند بودن بسیار زیاد و آسیبزننده است.
کودکان تک فرزند رازها و حرف دل خودشان را به چه کسی بگویند که از نعمت بزرگترین سرمایه حمایتی و گوش شنوای مشکلاتشان بی بهره اند.
تاثیرات مثبت داشتن خواهر و برادر محدود به دوره کودکی یا بزرگ سالی نیست و در سالمندی هم مفید است؛ زمانی که فرزندان با تشکیل خانواده مشغول زندگی خود هستند این خواهر و برادر است که در دوران کهنسالی نیز یار و غمخوار فرد می شود از یادآوری خاطرات کودکی بگیر تا دغدغه های دوران میانسالی و پیری..
علل وقوع تک فرزندی از نگاه یک جامعه شناس
منصوره ایزدی، مدرس دانشگاه و جامعه شناس در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه تغییر الگوی زندگی زوج های جوان به ویژه در دهه اخیر از علل اصلی تمایل به تک فرزندی است، تصریح کرد: تغییر روش زندگی ، تحصیل و مسایل اقتصادی و توقعات بالای فرزندان از عوامل تشدید کننده تک فرزندی است، هرچند برخی خانواده های دارای توان مالی بالا نیز تمایل زیادی به تک فرزندی دارند.
ایزدی بااشاره به اینکه برخی زوج های امروزی به دلیل مشکلاتی که در دوران کودکی داشته اند ترجیح می دهند تنها یک فرزند داشته باشند، اظهار کرد: مشکلات اجتماعی، برآورده نشدن نیازهای کودکی زوجین، مسئولیت پذیرنبودن، تغیر الگوی زندگی و نهادینه شدن تک فرزندی با سیاست طولانی مدت کاهش جمعیت از عوامل رشد تک فرزندی است.
این مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: احساس تنهایی، لجبازی، مصرف گرایی، اعتماد بنفس کاذب داشتن، بروز مشکلات روحی و روانی برای کودک از آسیب های تک فرزندی برای کودک و رواج فرهنگ فرزند سالاری، کاهش انسجام خانواده، کم شدن روابط اجتماعی و بلوغ زودرس، ازبین رفتن نقش های خواهر وبرادری، عمه، خاله، عمو و دایی از پیامد های اجتماعی تک فرزندی است.
وی با تاکید به اینکه از جمله پیامدهای تک فرزندی، کاهش جمعیت کشور و پیری جمعیت است، افزود: با کاهش جمعیت یک کشور، اقتصاد آن با عدم توسعه یافتگی مواجه می شود، جامعه با نوعی بی نشاطی روبرو می شود و امنیت روانی کشور به خطر می افتد.
ایزدی یاد آور شد: تقویت نگرش دینی نسبت به مسئله فرزند آوری، بالا بردن توان اقتصادی خانواده ها و بهبود وضعیت اقتصادی آنها توسط دولت، حمایت دولت از فرزند آوری، فرهنگ سازی در جهت بالا بردن اهمیت خانواده و فرزند آوری در جامعه از جمله راهکار های کاهش پدیده تک فرزندی است.
این جامعه شناس ادامه داد: فرزندان در کنار همسالان، خواهر و برادر رشد مهارتی پیدا می کنند که این مهارت به هیچ عنوان در تنهایی و دنیای مجازی قابل دسترس نیست.
تبعات تک فرزندی از نگاه یک روانشناس
علی نژاد، روانشناس و مدرس دانشگاه نیز در گفت وگو با ایسنا با اشاره به تبعات تک فرزندی تصریح کرد: باتوجه به اینکه تک فرزندان در کانون توجه شدید قرار دارند این توجه بیش از اندازه در نحوه بزرگ شدن کودکان و الگوهای رفتاری و شخصیتی آنها تاثیر منفی دارد.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه خانواده مهمترین کانون اجتماع بشر بوده و سنگ بنای هرجامعه ای است، اظهار کرد: در گذر زمان دگرگونی هایی در الگو های فرزند پروری به وجود آمده و سبک زندگی خانواده ها را تغییر داده است.
علی نژاد یاد آورشد: ارتباط زیاد با والدین، عدم مقایسه با دیگر فرزندان و برخورداری از امکانات بیشتر از مزایا و وابستگی به والدین، منزوی شدن، عدم مشارکت درفعالیت های اجتماعی، ارتباط کم تر با همسن وسالان از معایب تک فرزندی است.
وی بااشاره به اینکه تک فرزندی باعث می شود کودک الگوی رفتاری در خانواده نداشته باشد، یاد آور شد: والدین دارای یک فرزند باید طوری با فرزند خود ارتباط داشته باشند که علاوه بر ایفای نقش پدر ومادری برای فرزند خواهر یابرادر نیز بوده و فرزند را اجتماعی و غیر وابسته تربیت کنند.
جان کلام اینکه، اگر سیستم کنترل جمعیت با برنامه ریزی درست، سامان نیابد عواقب منفی به دنبال خواهد داشت و کاهش جمعیت و پیش رفتن جامعه به سمت سالخوردگی از عواقب تک فرزندی در جامعه است.امید است والدین معضل بزرگ پیری جمعیت را جدی بگیرند و با فرزندآوری ضمن کمک به رشد سالم روح و روان کودکان شان در امر خطیر جوانی جمعیت کشور سهم خود را ایفا کنند.