اصطلاح هوش هیجانی برای اولین بار در سال ۱۹۶۴ مطرح شد.هوش هیجانی به توانایی شما در تشخیص و تنظیم احساسات و استفاده از آگاهی اجتماعی در حل مشکلات اشاره دارد.
دو مفهوم هوش هیجانی (Emotional Intelligence یا EI) و ضریب عاطفی (Emotional Quotient یا EQ) به معنای قدرت درک احساسات و در نتیجه تفسیر، بروز، کنترل، ارزیابی و استفاده از آنها برای برقراری ارتباط مؤثر و سازنده با دیگران است.
عبارت هوش احساسی، هوش عاطفی یا هوش هیجانی شامل شناخت و کنترل عواطف و هیجانهای خود و دیگران است.
به عبارت دیگر، شخصی که EI بالایی دارد، سه مؤلفهٔ هیجانها را بهطور موفقیتآمیزی با یکدیگر تلفیق میکند:
مؤلفهٔ شناختی
مؤلفهٔ فیزیولوژیکی
مؤلفهٔ رفتاری.
برای آنکه متوجه شوید هوش هیجانی دقیقاً چیست، ویژگی ها و نشانههایی هست که به گفته روانشناسان برخورداری از آن ها به معنای بالا بودن سطح هوش هیجانی است.
۱- می توانید نسبت به دیگران همدلی نشان دهید
هر چه ارتباط بیشتری با احساسات خود داشته باشید، بهتر می توانید دیگران را درک کنید. کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند می توانند حدس بزنند که شرایط و موقعیت های مختلف احتمالاً چگونه هستند. در نتیجه، به جای نادیده گرفتن احساسات دیگران، می توانند از آن ها حمایت کنند. یکی دیگر از نشانه های هوش هیجانی این است که برای شما مهم است که کارهایتان چه تأثیری بر دیگران می گذارد و همه ی تلاش خود را می کنید تا به کسی صدمه نزنید.
۲- مراقب حرف زدن تان هستید
این بدان معنی نیست که شما هیچ حرف بد یا ناسزایی به زبان نمی آورید. آن هایی که هوش هیجانی دارند یاد می گیرند که در انتخاب کلمات خود بسیار با دقت و هوشمندانه عمل کنند.
به گفته متخصصان، چنین افرادی هرگز به کسی نمی گویند «درکت می کنم». آن ها می دانند که هرگز نمی توانند به طور ۱۰۰ درصد متوجه شوند که آن شخص چه احساسی دارد. به جای آن دائماً دایره لغات و سبک گفتگوی خود را ارتقا میدهند تا مطمئن شوند منظورشان همانگونه که در نظر دارند منتقل خواهد شد.
۳- از تغییر استقبال می کنید
نداشتن ترس از تغییر هم یکی از نشانه های هوش هیجانی است. چنین افرادی تصویر ذهنی ثابتی از خود دارند که در موقعیتهای مختلف دستخوش تغییر نمی شود. آن ها چالش ها را جزء لایفک زندگی و فرصتی برای رشد میدانند.
البته انسان به طور غریزی در برابر تغییر مقاومت می کند، چرا که مغز تمایل دارد یک روند روتین را ادامه دهد، اما آنهایی که از هوش هیجانی برخوردارند میتوانند به این غریزه غلبه کنند.
۴- میتوانید صبر کنید
مرور گذشته یکی از بهترین کارهایی است که افراد دارای هوش هیجانی در زندگی خود انجام می دهند. مثلاً به جای اینکه نگران و یا گیج شوند که آیا توانایی کافی برای شروع یک شغل جدید را دارند، صبر میکنند.
فرصت دادن به خود برای آرام شدن و تجزیه و تحلیل بهتر موقعیت، اقدام عاقلانهای است که می تواند به شما امکان اجتناب از درگیری درونی را دهد. بعد از مدتی راحت تر میشود به یک تصمیم و نظر مشخص رسید.
۵- در کار اغلب عملکرد بهتری نسبت به دیگران دارید
کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند در شغل خود نیز موفق ترند. این ویژگی هم برای مدیران ضروری است و هم برای کارکنان و اگر بتوانید ارتباط، مذاکره و رهبری موفقی داشته باشید، نتایجی همچون «مهندسی انسانی» خواهد داشت. آدم ها ترجیح میدهند با کسانی کار کنند که از آن ها خوش شان میآید و به آن ها اعتماد دارند. برخورداری از هوش هیجانی به برقراری روابط قابل اعتماد کمک میکند.
۶- دوست دارید پیشرفت کنید، نه اینکه بی عیب و نقص باشید
هیچکس کامل نیست و کسانی که هوش هیجانی بالایی دارند این امر را به خوبی درک میکنند. شما خود و طبیعتتان را همانطور که هست میپذیرید. البته این بدان معنا نیست که از خودتان مراقبت نمیکنید یا تلاشی برای رشد و ارتقا ندارید؛ بلکه برعکس است.
شما پیشرفت کردن را دوست دارید، اما خوب می دانید که تلاش برای بی نقص بودن در همه حال، امر سالمی نیست. شما به جای شکنجه کردن خودتان، رشد پیوسته را انتخاب می کنید.
۷- افکار و احساساتتان را با قاطعیت بیان می کنید
قاطع بودن یک چیز است و پرخاشگری چیزی دیگر. اگر لازم به دفاع از خودتان باشد، این کار را بدون ابراز خشم یا نفرت، به شکلی محترمانه انجام می دهید. یکی از نشانه های برخورداری از هوش هیجانی این است که بتوانید احساسات منفی خود را کنترل کنید.
با این حال، این بدان معنا نیست که شما احساسات تان را پنهان می کنید. بلکه آن ها را ابراز می کنید اما به شکلی مناسب و مؤدبانه تا حرف تان بهتر شنیده شود.
۸- مشکلی با نقد شدن ندارید
داشتن هوش هیجانی به این معنی است که نه تنها می توانید دیگران را مؤدبانه نقد کنید، بلکه تحمل نقد شدن را هم دارید. هدف از نقد، رشد و بهبود است. وقتی از هوش هیجانی برخوردار باشید می توانید دیگران را طوری نقد کنید که مفید و اثرگذار باشد و باعث دلخوری هم نشود.
در عین حال، از نقد سازنده هم استقبال می کنید. شما قبول دارید که ممکن است برایتان مفید باشد و به کمک آن عملکرد بهتری پیدا کنید.
۹- ازدواج موفقی دارید
کارشناسان میگویند ارتباط عاطفی و عوامل اقتصادی نقش مهمی در برخورداری از یک رابطه عاطفی رضایتبخش دارند. این موارد هر چه بهتر باشند، ازدواج موفق تر خواهد بود.
میان هوش هیجانی و احساس رضایت در زندگی مشترک ارتباط وجود دارد. برای مثال، وقتی شریک زندگی تان عصبانی می شود، شما می توانید خویشتن دار باشید و به او همدلی نشان دهید، بنابراین دعوا بهتر حل میشود. کسانی که نمی توانند احساسات خود را مدیریت کنند، درگیری درونی بیشتری دارند.