رئیس گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: مردم همانگونه که برای وضعیت جسمی که اهمیت قائل هستند باید برای سلامت روان خود نیز اهمیت بدهند و هنگام مراجعه به مراکز بهداشتی و سلامت از خدمات سلامت روان ارائه شده در این مراکز استفاده کنند.
احد عظیمی اظهار کرد: براساس پیمایش ملی سلامت روان که در سال ۹۰-۱۳۸۹ انجام شده است ۲۳/۶ درصد از افراد گروه سنی ۱۵ الی ۶۴ سال دچار اختلالات روانی بوده اند.
وی گفت: بیشترین اختلال روانی مربوط به اختلال اضطرابی و اختلال خلقی و افسردگی است که بیشتر در بین زنان شایع است.
عظیمی تصریح کرد: معمولاً بعد از بحران ها که شیوع ویروس کرونا نمونه ای از آنها بود روند اختلالات روانی صعودی می شود که باید مداخلات و اقدامات لازم برای این امر انجام شود.
رئیس گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در خصوص غربالگری افراد بیان کرد: افراد بالای ۵ سال از نظر سلامت روان در خانه های بهداشت و پایگاه های سلامت غربالگری می شوند.
وی افزود: ۸۱ درصد جمعیت یکبار خدمت گرفته شده غربالگری شده اند که تلاش می شود تا سه سال آینده ۱۰۰ جمعیت استان از نظر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد غربالگری شوند.
عظیمی با اشاره به اینکه مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی و سلامت در صورت تشخیص مثبت بودن غربالگری به پزشک ارجاع می شود گفت: ۲/۳ درصد از غربالگری های انجام شده مثبت شده اند و تا کنون ۶ هزار و ۳۸۹ نفر از افراد دارای غربالگری مثبت، تحت پوشش خدمات سلامت روان با عنوان بیمار روانپزشکی قرار گرفته اند.
رئیس گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اظهار کرد: افراد ۱۵ الی ۶۰ سال می توانند با مراجعه به خانه های بهداشت یا پایگاه های سلامت غربالگری اعتیاد انجام دهند و در صورت مثبت بودن غربالگری به روانشناس ارجاع می شوند و غربالگری به صورت تکمیلی انجام شده و در صورت نیاز جهت درمان به پزشک معرفی می شوند.
وی ادامه داد: در بخش سلامت اجتماعی نیز در دو محور بد رفتاری با همسر برای افراد ۱۵ الی ۶۰ سال و بدرفتاری با کودک برای افراد ۵ الی ۱۸ سال خدمات غربالگری و روانشناسی ارائه می شود.
عظیمی ضمن اشاره به اینکه استفاده از خدمات سلامت روان اختیاری است گفت: با توجه به اهمیت موضوع افرادی که به مراکز بهداشتی و سلامت مراجعه می کنند در صورت تشخیص اولیه نیاز به درمان، پیگیری ها توسط کارشناسان مراکز از افراد مراجعه کننده برای گذراندن مراحل درمانی انجام میشود.
رئیس گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با مهم خواندن آموزش در حوزه سلامت روان بیان کرد: آموزش های روانشناختی برای افرادی که دچار افسردگی و اضطراب هستند توسط پزشکان و روانشناسان مراکز بهداشتی ارائه می شود و افراد بالای ۱۵ سال می توانند با مراجعه به پایگاه های بهداشت و سلامت از خدمات آموزش خود مراقبتی بهره مند شوند.
وی ادامه داد: آموزش مهارت های زندگی در مراکز جامع خدمات سلامت و همچنین آموزش مهارت های فرزندپروری برای دو گروه والدینی که دارای فرزندان ۲ الی ۱۲ سال و ۱۲ الی ۱۷ سال دارند ارائه می شود.
عظیمی اظهار کرد: توصیه می کنیم شهروندان هنگام مراجعه به خانه های بهداشت، پایگاه های سلامت و مراکز جامع خدمات سلامت در مورد خدمات سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد مطالبهگر باشند و همانگونه که برای دریافت واکسیناسیون و مشکلات جسمی اهمیت قائل هستند، برای سلامت روان خود نیز اهمیت زیادی باید بدهند و در این موضوع حساس باشند چون هر چقدر زمان تشخیص اختلالات روانی سریع تر باشد به همان اندازه نیز درمان آسانتر و زودتر مشکل حل می شود و بیماری های روانی باید زودشناسایی و سریع درمان شوند.