تاب آوری و سالمندی موفق تا حدود زیادی به حمایت و پاسخگویی به نیازهای آنان بستگی دارد در صورتی که نیازهای روحی سالمندان، به خوبی تامین نشود، ریسک بروز مشکلاتی در وضعیت روحی و روانی سالمندان، افزایش پیدا میکند.
سالمندان چه نیازهای روحی و روانی دارند؟ در صورتی که نیازهای روحی سالمندان، به خوبی تامین نشود، ریسک بروز مشکلاتی در وضعیت روحی و روانی سالمندان، افزایش پیدا میکند نیازهای روحی و روانی سالمندان، میتواند بسیار متنوع باشد، اما برخی از احتیاجات مشترک تقریبا بین همه افراد سالخورده وجود دارد.
تاب آوری و سالمندی موفق سالمندان تا حدود زیادی به چگونگی پاسخگویی به این نیازها بستگی دارد چنانچه نیازهای روحی سالمندان تامین نشود احتمال بروز مشکلاتی در وضعیت روحی و روانی سالمندان، افزایش پیدا میکند. از این روی لازم است که حتما شناخت نیازهای روانی سالمندان، بسته به موقعیت فرد سالخورده به خوبی صورت گرفته و حمایتهای ضروری ارائه شود.
در این مطلب به دنبال آن هستیم تا راهکارهای رفع نیازهای عاطفی و اجتماعی سالمندان را مرور کنیم. با ما همراه باشید.
برای برآورده کردن نیازهای روحی سالمندان، لازم است که موارد مختلفی را در نظر بگیرید:
تعامل اجتماعی: بسیاری از افراد مسن، نیاز به تعاملات اجتماعی دارند و تنهایی و انزوا، میتواند تاثیر منفی بر سلامت روانی آنها داشته باشد. درگیر شدن در فعالیتهای گروهی، پیوستن به جمعهای اجتماعی، حفظ ارتباط با اعضای خانواده و دوستان، میتواند به رفع این نیاز کمک کند.
حمایت عاطفی: افراد مسن به حمایت عاطفی نیز نیاز دارند، زیرا که بیشتر این افراد با از دست دادن شرایط زندگی قبلی و استقلالی که به هر لحاظ داشتند، از لحاظ عاطفی، آسیبپذیر شدهاند. داشتن یک شبکه حمایتی از افراد مختلف چون اعضای خانواده، دوستان، پرستار و …، میتواند در برآوردن نیازهای عاطفی، موثر باشد.
تحریک شناختی: برای حفظ عملکرد شناختی و بهبود فعالیتهای ذهنی در سالمندان، باید فعالیتها و تمریناتی صورت گیرد. فعالیتهایی که ذهن را به چالش میکشند و درگیر میکنند؛ مانند پازل، خواندن، یادگیری مهارتهای جدید، بازی کردن، شرکت در بحثها، حل کردن جدول و … میتوانند به سلامت شناختی افراد مسن کمک کنند.
حفظ حس هدفگذاری و معنا در زندگی: حس هدف داشتن و معنا در زندگی افراد سالمند، برای سلامتی ذهنی و روانی آنها بسیار مهم است. برای رسیدن به چنین چیزی، شرکت دادن فرد سالمند در فعالیتهایی که حس موفقیت ایجاد میکنند، مانند داوطلب شدن، سرگرمیها و …، موثر خواهند بود.
حفظ احساس استقلال و کنترل بر زندگی: حفظ احساس استقلال و کنترل بر زندگی، میتواند تاثیر مثبتی بر سلامت روان داشته باشد. تشویق افراد مسن به تصمیمگیری، مشارکت در برنامهریزی و درگیر کردن آنها با فعالیتهای روزمره، میتواند این احساس استقلال و کنترل بر زندگی را در افراد سالخورده تامین کند.
مراقبت از سلامت روان: افراد مسن ممکن است مشکلات روانی مانند افسردگی، اضطراب یا اختلالات شناختی مانند زوال عقل را تجربه کنند. در این شرایط، باید حتما رسیدگی پزشکی و مراقبتهای پرستاری درجه یک صورت بگیرد.
ایجاد امنیت روانی: ایجاد یک محیط امن و مطمئن برای رفاه روانی افراد سالخورده، بسیار مهم است. افراد مسن ممکن است در مورد امنیت فیزیکی، مالی یا حتی وضعیت مسکن، نگرانیهایی داشته باشند. با تامین این امنیتها، بخش بزرگی از نگرانیهای افراد سالخورده کاهش پیدا کرده و شرایط روحی بهتری خواهند داشت.
ایجاد احساس ارزشمند بودن: به دلیل دور افتادن سالمندان از فعالیت شغلی و به طور کلی سبک زندگی که پیشتر داشتند، احساس مفید و ارزشمند بودن در آنها، افت پیدا میکند. از این روی یکی از نیازهای روحی سالمندان، پرداختن به احساس ارزشمند بودن است.
به یاد داشته باشید که نیازهای افراد، ممکن است متفاوت باشند و در نظر گرفتن شرایط منحصر به فرد هر سالمند، ضروری است. ارتباط منظم، همدلی و درک نیازهای روحی سالمندان و توجه به آنها، باعث خواهد شد تا افراد سالمند زندگی بهتری را تجربه کنند.
توجه به نیازهای احساسی سالمند
نیازهای عاطفی سالمندان، بسیار قابل توجه بوده و باید برای حفظ سلامت روحی و روانی این افراد، از راهکارهای رفع نیازهای عاطفی و اجتماعی افراد سالخورده، استفاده شود. از این روی همراه بودن یک پرستار و مراقب با سالمند، این فرصت را فراهم میکند که شناخت نیازهای روانی سالمندان، به بهترین شکل صورت بگیرد.
شناخت نیازهای روانی سالمندان
پرستارسالمند وضعیت روحی و روانی سالمندان را به بهترین شکل مدیریت کنند
پس از آن، پرستار و دیگر اطرافیان فرد سالخورده، این امکان را دارند که وضعیت روحی و روانی سالمندان را به بهترین شکل مدیریت کرده و نیازهای عاطفی آنها را پاسخ دهند. به این شکل سلامت روحی و روانی فرد سالخورده، به بهترین شکل تامین شده و از بروز بیماریهای مختلف روحی، پیشگیری موثری به عمل میآید.
نقش مشاور در رفع نیازهای سالمندان
وقتی صحبت از رفع نیازهای سالمندان میشود، نقش مشاور بسیار مهم و چندوجهی است. مشاوران نقش مهمی در ارائه حمایت روانشناختی، عاطفی و اجتماعی از سالمندان دارند و به آنها کمک میکنند تا چالشهای منحصربهفرد دوران پیری را راحتتر پشت سر بگذارند. در ادامه به برخی از جنبههای خاص نقش مشاور در رفع نیازهای سالمندان میپردازیم:
حمایت عاطفی: بسیاری از سالمندان با مشکلات عاطفی مانند غم و اندوه، از دست دادن، تنهایی، اضطراب یا افسردگی روبهرو هستند. مشاوران محیطی امن و حمایتی ایجاد میکنند که در آن افراد مسن میتوانند احساسات و نگرانیهای خود را بیان کنند. به این شکل روشهای رفع این التهابات ذهنی و روحی پیدا شده و مشاور به عنوان یک گوش شنوا، میتواند آرامش بیشتری برای فرد سالخورده فراهم کند.
تغییرات زندگی: پیری اغلب تغییرات قابل توجهی در زندگی به همراه دارد، مانند بازنشستگی، از دست دادن استقلال، چالشهای سلامتی یا از دست دادن عزیزان. مشاوران با وارد شدن در این بحثها، بررسی احتمالات جدید و کمک به افراد سالخورده در انعطافپذیری و هدف داشتن در فصل بعدی زندگی خود، به این افراد کمک میکنند تا با این تغییرات سازگار شوند.
پویایی خانواده: پویایی خانواده میتواند با بالا رفتن سن افراد مسن پیچیده شده و منجر به درگیری، تغییر نقش یا استرس گردد. مشاوران میتوانند به بهبود ارتباطات، میانجیگری در تعارضات خانوادگی و راهنمایی در جهت هدایت این روابط پیچیده کمک کنند. همینطور یک مشاور با کمک به خانواده در درک چالشهای منحصر به فرد سالمندان، شرایط بهتری به وجود میآورد.
مسائل مربوط به سلامت روان: مشاوران برای شناسایی و رسیدگی به مسائل مربوط به سلامت روانی که ممکن است در جمعیت سالمند ایجاد شود، آموزش دیدهاند. آنها میتوانند علائم افسردگی، اضطراب، زوال عقل یا سایر شرایط سلامت روان را ارزیابی کرده و مداخلات مناسب را ارائه دهند.
سلامت و تندرستی: مراقبت از سلامت جسمی و روانی با افزایش سن اهمیت بیشتری پیدا میکند. مشاوران میتوانند تکنیکهای مدیریت استرس، روشهای انتخاب سبک زندگی سالم و شیوههای مراقبت از خود را به افراد سالمند آموزش دهند.
در نهایت، باید گفت که نقش مشاور در برآوردن نیازهای سالمندان، برای ارتقای رفاه کلی آنها، ارتقای کیفیت زندگی، توانمندسازی برای گذر از روند پیری و هدف داشتن، بسیار قابل توجه است.
پرستاری از سالمندان و تامین نیازهای روحی
با استخدام یک پرستار سالمند حرفهای، نیازهای روحی سالمندان به خوبی شناسایی شده و راهکارهای رفع نیازهای عاطفی و اجتماعی آنها نیز مشخص میشود. پرستار به خوبی وضعیت روحی و روانی سالمندان را آنالیز کرده و روشهای موثری برای تامین این نیازها، ارائه میدهد. شما چه نظری در این باره دارید
مهمترین نیازهای روحی سالمندان کدامند؟
نیاز به تعامل اجتماعی، حس ارزشمند بودن، هدف داشتن و … از مهمترین نیازهای روحی و روانی سالمندان هستند.چه زمانی وضعیت روحی و روانی سالمندان نگرانکننده است؟زمانی که مشکلات روحی سالمند تشدید شده و علائمی چون انزوا، گوشهگیری، افسردگی و موارد مشابه دیده شود، باید حتما از پزشک کمک گرفت.
بهترین راهکار رفع نیازهای عاطفی و اجتماعی سالمندان چیست؟
ایجاد حس ارزشمند بودن، احیای هدف داشتن، کاهش استرس و اضطراب، از مهمترین راهکارهای رفع نیازهای روحی و روانی سالمندان هستند.
کدام سالمندان بیشتر به حمایت روحی و عاطفی نیاز دارند؟
تقریبا تمام سالمندان به حمایت روحی و روانی نیاز دارند و باید مشکلات عاطفی و تعارضات در تعاملات اجتماعی آنها به موقع شناسایی شوند.